Miniştrii apărării din coaliţia împotriva Statului Islamic nu au ajuns la un acord privind jihadiştii străini

Statele Unite şi aliaţii lor împotriva Statului Islamic nu au reuşit să ajungă marţi la un acord privind soarta jihadiştilor străini luaţi prizonieri în Siria, relatează Reuters.

Miniştrii apărării din coaliţia condusă de americani s-au reunit la Roma, pentru a discuta pericolul eventualei repatrieri a câtorva sute de luptători ai Statului Islamic capturaţi de Forţele Democratice Siriene (SDF), alianţa de miliţii sprijinită de SUA.

Potrivit Reuters, la întrunirea cu uşile închise, despre care nu s-a precizat nici măcar lista participanţilor, secretarul american al apărării, Jim Mattis, a încercat să îşi convingă omologii să preia mai multe responsabilităţi privind prizonierii proveniţi din ţările lor. Una din opţiuni – primită fără entuziasm – ar fi fost inculparea acestora în ţările de origine.

„Nu s-a rezolvat definitiv. Se lucrează”, le-a declarat Mattis ziariştilor care îl însoţeau în deplasarea de la Roma la Bruxelles, după reuniunea ministerială. El a refuzat să comenteze posibilitatea mutării unora din prizonierii jihadişti la baza militară americană Guantanamo din Cuba.

Oficialii francezi au afirmat de mai multe ori că luptătorii proveniţi din Franţa şi luaţi prizonieri de SDF trebuie judecaţi în Siria şi că nu intenţionează să accepte repatrierea lor, reaminteşte Reuters. „Sunt luptători. Sunt francezi, dar sunt inamicii noştri. Concluzia este că vor fi judecaţi de cei împotriva cărora au luptat”, a declarat în urmă cu o săptămână ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian.

AGERPRES/(AS – editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Close

Autentificare

Inregistrare client nou

Esti deja inregistrat ? Login

Resetare Parola

Esti deja inregistrat ? Login

Web Analytics