Japonia: Premierul Shinzo Abe studiază o posibilă întâlnire cu Kim Jong Un (presa)

Guvernul japonez examinează posibilitatea unei întâlniri între premierul Shinzo Abe şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, a relatat presa niponă, potrivit AFP.

Această informaţie, dacă va fi confirmată, ar reprezenta o schimbare de ton a Japoniei, adeptă până în prezent a unei linii dure faţă de Phenian.

Dosarul a cunoscut săptămâna trecută o evoluţie spectaculoasă atunci când preşedintele american, Donald Trump, a acceptat invitaţia adresată de Kim Jong Un de a participa la un summit istoric, în special pentru a discuta despre denuclearizare.

Un summit intercoreean este, pe de altă parte, prevăzut la sfârşitul lui aprilie, într-un context de dezgheţ al relaţiilor diplomatice dintre cele două Corei, datorat Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.

Tokyo doreşte profite de această ocazie pentru „a face să avanseze chestiunea răpirii unor japonezi de către Phenian în anii 1970 şi 1980” care a avut ca scop să formeze spioni cunoscători ai limbii şi obiceiurilor japoneze, a explicat agenţia de presă Kyodo, citând surse guvernamentale.

Agenţia Jiji a transmis informaţii similare, subliniind că Japonia, în prima linie în faţa programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, se teme să nu fie marginalizată dacă discuţiile avansează fără ea.

Contactat de AFP, Ministerul de Externe nu a confirmat un proiect concret de summit, dar nici nu a exclus o asemenea posibilitate. „Ne vom examina strategia din punct de vedere a ceea ce este cel mai eficient” pentru a contracara ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord şi pentru a rezolva dosarul japonezilor „răpiţi”, a comentat o purtătoare de cuvânt.

Ultimul summit bilateral între cele două ţări a avut loc în 2004, când premierul de la acea dată, Junichiro Koizumi, s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl actualului lider de la Phenian.

Săptămâna trecută, Shinzo Abe a salutat ultimele evoluţii, subliniind în acelaşi timp că „nu este o schimbare de politică din partea Japoniei şi Statelor Unite”. „Vom continua să exercităm o presiune maximă până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete spre o denuclearizare perfectă, verificabilă şi ireversibilă”, a declarat prim-ministrul nipon.

Marţi, el a avut discutat despre ultimele evoluţii diplomatice cu şeful serviciului de informaţii al Coreii de Sud (NIS), Suh Hoon, aflat în vizită la Tokyo.

Eventualitatea unei întâlniri cu Kim Jong Un survine într-un moment în care Shinzo Abe este afectat de o afacere de favoritism care îi compromite ambiţia de a deveni premierul japonez cu cea mai mare longevitate.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Anda Badea)

Close

Autentificare

Inregistrare client nou

Esti deja inregistrat ? Login

Resetare Parola

Esti deja inregistrat ? Login

Web Analytics