Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in migratie urmand sa parcurga 12.500 de kilometri pana in Africa

Acvila tipatoare mica Arlie, monitorizata prin satelit de Societatea Ornitologica Romana (SOR), a plecat in migratie, spre Africa,  pe data de 12 septembrie 2017. In anii precedenti, Arlie a plecat spre Africa tot in luna septembrie, cea mai timpurie fiind pe data de 8 septembrie (in anul 2015 ), iar cea mai tarzie pe data de 18 septembrie (in anul 2014), anunta SOR.

„Anul acesta, Arlie a plecat dis-de-dimineata, in intervalul orar 6-8 si a folosit aproape acelasi traseu de migratie, dar cu o abatere de 15 kilometri. De obicei trecea pe langa sau chiar pe deasupra Capitalei, dar de data aceasta a ocolit-o. La ora 10 dimineata se afla deja in judetul Prahova, in localitatea Lutu Rosu, de unde a plecat in judetul Ialomita, in apropierea localitatii Boranesti. In intervalul orar 12-14 a trecut granita in Bulgaria si a innoptat in apropiere de localitatea Sarpovo. Prima zi a insemnat o migratie de 250 de kilometri, dintr-un total care se apropie de 12.500 de kilometri. Arlie va traversa nu mai putin de 17 tari (Romania, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola si Namibia) si 3 continente (Europa, Asia, Africa)”, se arata in comunicatul SOR.

Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu.  Exemplarul a fost capturat in 2013, i s-au aplicat inele de identificare si un transmitator satelitar cu ajutorul caruia ornitologii monitorizeaza si ruta de migratie din Romania in Africa, dar si locurile de cuibarit si de hrana din Romania.

Close

Autentificare

Inregistrare client nou

Esti deja inregistrat ? Login

Resetare Parola

Esti deja inregistrat ? Login

Web Analytics